Boyun fıtığı, yaşam tarzı, travma veya genetik faktörler nedeniyle ortaya çıkabilen, hayatı olumsuz etkileyen yoğun ağrılarla karakterize edilen bir hastalıktır. Boyun ağrıları ve kollarda uyuşma sorunlarına neden olan boyun fıtığı, her yaşta görülebilir. Ancak tedavi sürecinde fizik tedavi ilk tercih edilen yöntemdir. Fizik tedaviye yanıt vermeyen vakalarda cerrahi müdahale gerekli olabilir. Konya’da Boyun Fıtığı Tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için Uzm. Dr. Mehmet Kerem Uzun‘un kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
Boyun Fıtığı Nedir?
Vücudumuzda kafatasını taşıyan 7 omur kemik bulunur. Kafatasının ağırlığı bu omurlar aracılığıyla omurgaya aktarılır. Omurganın her bir omur kemiği arasında bir disk bulunur; bu disklerin dışı sert, içi ise yumuşak bir dokudan oluşur. Boyun fıtığının ortaya çıkmasındaki temel sorun, bu yumuşak dokunun dışarıya doğru itilerek sinirlere baskı yapması ve zamanla yer değiştirmesidir. Omurga, içinde omuriliği taşıyan bir yapıdır. Omurilik, beynimizden gelen sinyalleri vücuda iletir. Fıtık durumunda omuriliğe baskı oluşabilir. Diskteki bozulmaların artması ve disk materyalinin omuriliğe ve sinirlere baskı yapması durumu “boyun fıtığı” olarak adlandırılır. Boyun fıtığı, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Travmalar, kazalar, basınçlar, yaşlanma ile gelen aşınma ve yıpranma disk yapısının deforme olmasına neden olabilir.
Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Boyun ve kollarda ağrı, baş ve boyun ağrısı, boyun ve sırt ağrısı Kolda ve parmaklarda güçsüzlük, ağrı, uyuşukluk.
İlerleyen vakalarda yürüme zorluğu, dengesizlik, reflekslerde azalma, ağrı.
Her Boyun Ağrısı Boyun Fıtığı mıdır?
Doğrudan boyun fıtığı ağrısı diye bir şey yoktur. Ancak boyundaki her ağrı boyun fıtığı anlamına gelmez. Kaslardan, lenf veya damar dokularından, yutma refleksleriyle ilgili veya sinir sistemi kaynaklı ağrılar da boyun bölgesinde ağrıya neden olabilir.
Boyun Fıtığı Kimlerde Görülür?
Boyun fıtığı genellikle 20’li yaşlardan itibaren ortaya çıkabilir. En sık olarak 20-40 yaş aralığında görülür. Ağır kaldırma, boynu etkileyen ters hareketler, bağ dokusunun yırtılmasına neden olan hareketler, trafik kazaları veya yüksekten düşmeler gibi travmalar boyun fıtığına yol açabilir. Duruş bozukluğu, uzun süre masa başında oturma gibi faktörler de boyun fıtığına katkıda bulunabilir. Ailesinde boyun fıtığı öyküsü olan kişilerde genetik faktörler nedeniyle boyun fıtığı riski daha yüksektir.
Boyun Fıtığı Teşhisi Nasıl Konulur?
Her boyun ağrısı boyun fıtığı ile ilişkili değildir. Boyun fıtığı teşhisi koymak için detaylı bir muayene gereklidir. Farklı hastalıklarla karışabilir, bu nedenle tanı koymak zor olabilir. Öncelikle ayrıntılı bir hasta öyküsü alınması gerekir. Boyun fıtığından şüphelenilirse, MR görüntüleme yapılır. MR’dan sonra, sinir sıkışması olup olmadığını görmek için elektromiyografi (EMG) gibi elektriksel testler yapılabilir. Bilgisayarlı tomografi (BT) ve röntgenler de tanıda yardımcı olabilir.
Konya’da Boyun Fıtığı Tedavisi
Konya’da boyun fıtığı tedavisi, cerrahi olmayan ve cerrahi yöntemlerle yapılabilir. İlk olarak, cerrahi olmayan yöntemler tercih edilir, yani fizik tedavi ve rehabilitasyon. Fizik tedavide, boyundaki kaslar, omurilik ve kolların desteklenmesi amaçlanır. Ağrının azaltılması önceliklidir. Hareket kısıtlılığı varsa, disklerin ve dokuların yumuşatılması ve hastanın günlük yaşamına geri dönmesi sağlanır. Fizik tedavi süreci uzun vadeli ve planlanmıştır. Doğru yaklaşım ve hastanın düzenli katılımıyla başarılı sonuçlar elde edilebilir. Fizik tedaviye yanıt vermeyen vakalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Hastaya boyunluk kullanımı da önerilebilir. Konya’da boyun fıtığı tedavisi ve fizik tedavi uygulamaları hakkında daha fazla bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.