Diz Protezi Sonrası Rehabilitasyon

Diz Protezi Sonrası Rehabilitasyon Konya

Diz protezi; dizdeki ciddi hasarların tedavisinde kullanılan, ağrıları dindirip, dizin hareket kapasitesini artıran bir aparattır. Çoğunlukla 65 – 84 yaş arası hastalarımızda tercih edilir. Diz protezi, cerrahi operasyon ile takılır. Takıldıktan sonra da dokuların oturması ve dizin hareketinin rahatlatılması için fizik tedavi süreci gerekir. Diz protezi sonrası rehabilitasyon süreci ile hastaların yaşam kalitesi artırılıp, dizin ideal açılarda hareket etmesi sağlanmaktadır.

Konya’da diz protezi sonrası rehabilitasyon tedavisi için Uzm. Dr. Mehmet Kerem Uzun’un kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Diz Protezi Nedir?

Protez, genellikle diz kıkırdaklarındaki hasarların tedavisinde en son tercih edilen tedavi yöntemidir. Bunun nedeni protezin geri dönüşü olmayan, kalıcı bir tedavi olmasıdır. Ancak kazalardan sonra ya da yaşa bağlı ortaya çıkan hareket kısıtlılıklarında en etkili çözüm de diz protezidir.

Protez takıldıktan sonra, hastanın bu yeni sürece alışabilmesi için mutlaka fizik tedavi görmesi gerekir. Rehabilitasyon, diz protezinden sonra yapılması gerekenlerin başında gelir. Bu sürecin sonunda protez dokulara tamamen uyum sağlar ve diz hasarına bağlı hissedilen ağrılar ciddi ölçüde azalır.

Diz Protezinden Sonra Rehabilitasyon Yapılmasının Amacı Nedir?

Diz protezi takıldıktan sonra hastanın bu yeni sürece alışması gereken bir evre bulunmaktadır. Ameliyattan sonra birçok hasta dizini istemsizce büker. Dolayısıyla protez takılmasına rağmen hareket kapasitesi sınırlıdır. Eğer diz güçlendirilmezse, bu durum devam eder ve kişinin sağlığı açısından sakıncalı bir durumdur. Ameliyattan sonra, erken dönemde rehabilitasyon yapılmazsa, yürüme sorunları ortaya çıkabilir.

Diz protezinden sonra yapılan rehabilitasyon sayesinde;

  • Diz ekleminin normal kabul edilen açılarda hareket etmesi sağlanır.
  • Diz çevresindeki kaslar güçlendirilir.
  • Ameliyattan sonra oluşabilecek kas zayıflığı, ödem ve emboli gibi istenmeyen durumların önüne geçilmiş olur.
  • Kişinin protez sayesinde bağımsız olarak hareket etmesi ve dizin normal fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirmesi sağlanır.
  • Eklem kısıtlılıkları çözülür ve dokular yumuşatılır.

Diz protezinden sonra yapılan fizik tedavi rehabilitasyon uygulamaları, ameliyat sonuçlarını ciddi oranda etkiler. Eğer rehabilitasyon süreci doğru planlanırsa, ameliyatın başarı oranı da artar.

Diz Protezinden Sonra Rehabilitasyon Nasıl Yapılır?

Diz protezi ameliyatı olduktan sonra, hastanın narkoz etkisini üzerinden atabilmesi için gereken protokoller uygulanır. Bandaj uygulamaları, solunum ve ayak pompalama egzersizleri yapılır.

Cerrahiden sonra, hasta iyileşmeye başlar başlamaz rehabilitasyon süreci de başlar.

Cerrahiden sonraki 1 – 3 gün içinde; ayak pompalama egzersizleri, düz bacak kaldırma egzersizi ve buz uygulamaları yapılır. Protezin içeriğine göre, ağırlık yardımı ile yürüme ve yük aktarma egzersizleri yapılabilir.

Cerrahiden sonraki 4 – 10 gün içinde; bacak ve kalça kaslarının güçlendirilmesi sağlanır. Cerrahiden sonraki 1 – 3 gün içerisinde yapılan egzersizlere devam edilir.

Cerrahiden sonraki 2 – 6 hafta arasında; Yana merdiven çıkma ve hamle egzersizleri yapılır. Bir yandan önceki egzersiz programı da devam eder. Bu süreçte hastanın tedaviye nasıl yanıt verdiği de önemlidir. Bu nedenle tedavi süreci kişinin yaşına ve fiziksel durumuna göre özel olarak planlanmalıdır.

Cerrahiden sonraki 7 – 12 hafta arasında; çömelme ve progresif yürüme gibi fonksiyonel aktivitelere dönüş egzersizleri yapılır.

Cerrahiden sonraki 14 – 26 hafta arasında; yüzme, bisiklete binme gibi daha aktif egzersizlere başlanır.

Konya Diz Protezi Sonrası Rehabilitasyon

Diz protezi ameliyatından sonra yapılan rehabilitasyon işlemlerinde, hastanın diz bükülme açısı düzenli olarak kontrol edilir. Rehabilitasyon süreci uzun solukludur ve bu süre kişiden kişiye değişebilir. Bu nedenle tüm tedavi sürecinin adım adım, uzman bir doktor tarafından takip edilmesi gerekir. Konya diz protezi sonrası rehabilitasyon tedavisi, fizik tedavi uzmanları tarafından yapılır. Deneyimli bir fizik tedavi uzmanı tarafından yürütülen bir süreç ile kişi protezden sonra sağlıklı bir şekilde hayatına devam edebilir.

Konya diz protezi sonrası rehabilitasyon için Uzm. Dr. Mehmet Kerem Uzun’un kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.