Konya Çocuklarda Basış Bozuklukları Tedavisi
Çocuklarda basış bozuklukları, ayak yapısı veya duruşunda meydana gelen anatomik sorunlar sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıklardır. Ayakların yanı sıra, bacak ve kalçada meydana gelen sorunlar da çocuklarda basış bozukluklarına yol açabilir. Bu tür sorunlar genellikle doğuştan gelir ve erken yaşlarda fark edilebilir. Basış bozuklukları, çocuğun yürümeye başladığı ilk dönemlerde daha belirgindir. Bu nedenle, ebeveynlerin çocuğun yürüyüşünü gözlemlemesi, olası bir basış bozukluğunu tespit etmek açısından önemlidir.
Konya Çocuklarda Basış Bozuklukları Tedavisi
Çocukluk dönemindeki basış bozuklukları her zaman tedavi gerektirmeyebilir. Ancak basış sorunlarının erken teşhisi, tedavi gerektiren durumlarda önemlidir. Çocuklarda basış bozuklukları tedavisiyle ilgili sorularınız için Konya’daki kliniğimizle iletişime geçerek Uzm. Dr. Mehmet Kerem Uzun‘dan randevu alabilirsiniz.
Çocuklarda Basış Bozuklukları Nelerdir?
Çocuklarda basış bozuklukları genellikle doğumdan hemen sonra fark edilir. Çocuğun yürümeye başladığı ilk dönemlerde ise giderek daha belirgin hale gelirler. Çocuk, yürürken adımlarını içe ya da dışa doğru basıyorsa, basış bozukluğundan söz edilebilir. Bu tür yürüme sorunları, çocuğun dengesini kaybetmesine veya sendelemesine neden olabilir. Bu durum, uzun mesafeli yürüyüşler için engel oluşturabilir. Çocuklarda en sık karşılaşılan basış bozuklukları şunlardır:
İçe Basma: Yürüyüş sırasında ayakların, bacağın üst kısmına ve gövdeye göre içe dönük olarak basması olarak tanımlanan “içe basma” çocuklarda sık görülen bir basış bozukluğudur. Kız çocuklarında daha sık rastlanır. İçe basma genellikle kalça kemiği, kaval kemiği veya ayak kemiklerindeki bozukluklardan kaynaklanır. Genellikle çocuğun büyümesiyle birlikte içe basma düzelir.
Dışa Basma: Çocuk, yürürken ayaklarını belirgin şekilde dışa doğru açı oluşturacak şekilde yere basıyorsa, bu durumda “dışa basma” sorunu olabilir. Dışa basma genellikle kalça ile ilgili sorunlardan kaynaklanır.
Düz Tabanlık: Normalde, ayak tabanının iç kısmında bir kavis bulunur. “Düz tabanlık”, ayak tabanında belirgin bir kavis olmadığı ve tabanın düzleştiği durumları ifade eder. Bu durumda çocuk, ayağının iç kısmıyla yere basar. Bu da yürüyüş sırasında ve sonrasında ağrıya neden olabilir.
Yüksek Tabanlık: Ayak tabanında bulunan kavisin normalden daha yüksek olması “yüksek tabanlık” olarak adlandırılır. Bu durum, ayakta şekil bozukluğuna neden olabilir.
Çocuklarda basış problemleri, farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bazı durumlarda bu problemler genetik kaynaklıdır. Kalça ve ayak kemiklerinde var olan bozukluklar da basış sorunları olarak kendini gösterebilir.
Çocuklarda Basış Problemleri Nasıl Anlaşılır?
Çocuklarda basma problemleri genel olarak ayak, bacak ya da kalça bölgelerindeki kas ve kemik problemleri sonucu meydana gelir. Bazı bozukluklar, anne karnında yapılan kontrollerde ortaya çıkabilir. Bunun dışındaki basış problemleri ise, çocuğun yürümeye başladığı esnada fark edilir. Çocuklarda basış problemleri belirtileri genel olarak şunlardır:
- Yürüyüş sırasında ayakların, bacaklara göre içeri ya da dışarı doğru bakması
- Ayak tabanında kavis olmaması
- Çocuğun yürümek istememesi ve yürüyüş gerektiren durumlardan kaçınması
- Yürürken sendeleme ya da düşme
- Ayaklarda ya da bacaklarda asimetrik görüntü
- Uzun süre ayakta durunca ağrı hissetme
- Yürüyüşlerde çabuk yorulma
Bu belirtiler, çocuğun yürümeye başlamasıyla birlikte ortaya çıkar. Bu belirtilerin varlığı, çocukta basış problemi olduğunda işaret edebilir.
Çocuklarda Basış Problemleri Nasıl Tedavi Edilir?
Çocuklarda basış problemleri çoğunlukla doğuştandır. Çocukların basma ile ilgili yaşadıkları sorunlar, genellikle tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden düzelir. Fakat belli bir yaştan sonra devam eden basış problemlerinde, tedavi ya da destekleyici birtakım uygulamalar gerekli olabilir. Özellikle ağrının eşlik ettiği basış problemlerinin tedavisinde, uygun tabanlık ya da ayakkabı kullanımı tavsiye edilir. Bununla birlikte, fizik tedavi ve egzersiz uygulamaları da yürüyüşü düzeltmede en etkili tedavi yöntemidir. Germe hareketleri ve yumuşak doku gevşetme gibi egzersizler, çocuklarda görülen basış problemlerinin giderilmesine, adımların sağlıklı ve uyumlu olmasına yardımcı olur. Uygun fizik tedavi ve rehabilitasyon programının uygulanmasıyla birlikte, basış problemlerinin azalması sağlanabilir.
Konya Çocuklarda Basış Problemleri Tedavisi
Çocukluk döneminde karşılaşılan basış problemleri, tedaviye ihtiyaç duymadan kendiliğinden düzelebilir. Bu gibi durumlarda fizik tedavi yöntemleri, basış problemlerinden kaynaklanan ağrılar için ilk başvurulan yöntemlerdir. Aynı zamanda, uygulanacak bazı ev egzersizleri de basış problemlerinden kaynaklanabilecek yürüyüş ve duruş bozukluklarını giderebilir. Bu egzersizler ve egzersizler için ideal uygulama süreleri, rehabilitasyon sürecinde fizik tedavi uzmanı tarafından belirlenir. Rehabilitasyon sürecinde çocuk ve ebeveynin de bu konuda bilgi sahibi olması sağlanır.
Çocuklarda basış problemleri hakkında daha fazla bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.