Romatolojik Rehabilitasyon Konya
Romatizmal hastalıklar, kronik seyreden ve tedavi edilmediğinde kişinin yaşam kalitesini düşüren hastalıklardır. Kesin bir tedavisi olmayan romatizmal hastalıklarda en başarılı sonuçlar ise fizik tedavi ile alınır. Fizik tedavi ve rehabilitasyonun alt birimlerinden biri olan “romatolojik rehabilitasyon” kasların güçlenmesini sağlayarak, kişinin yaşam kalitesini yükseltir.
Konya romatolojik rehabilitasyon; romatoid artrit, artoz, fibromiyalji vb. birçok hastalıktan kaynaklanan ağrıların azalmasına yardımcı olur. Düzenli olarak yapıldığında eklemlerin rahatlamasını sağlar. Konya’da romatolojik rehabilitasyon için Uzm. Dr. Mehmet Kerem Uzun ile iletişime geçebilirsiniz.
Romatizmal Hastalıklar Nelerdir?
Romatizmal hastalıklar; bağışıklık sistemi ile ilgili problemler ya da çeşitli hasarlar sonucu meydana gelen hastalıklardır. En belirgin semptomu ise kas ve eklem bölgelerinde görülen yoğun ağrı ve acı hissidir. Romatizmal hastalıklar, kronik hastalıklardır. Yani ömür boyu devam ederler. Bilinen, kesin bir tedavisi de yoktur. Bu nedenle kişinin ağrıları dindirmek ve günlük yaşamına daha keyifli devam edebilmek için fizik tedavi gibi eklemlere destek olan tedavilere ihtiyacı vardır.
Romatizmal Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?
Romatizmal hastalıklar, özellikle eklem bölgelerinde hissedilen yoğun ağrı ile karakterize olan hastalıklardır. Romatizmanın yaygın belirtileri:
- Vücudun bir ya da birden fazla bölgesinde, eklemlerde duyulan ağrı
- İstirahatle artan hareketle ile birlikte azalan ağrı
- Eklemlerin dokununca hassaslaşması, ağrıması
- Hareketsizlik sonucu hasarlı eklemlerin sertleşmesi ve rahatsızlık hissi vermesi
- Hafif egzersizlerden sonra kısa süreli de olsa ağrıların azalması. Ancak uzun süreli, ağır egzersizlerden sonra ağrının artması
- Artan basınç ve nemli iklime bağlı olarak ağrıların artması
- Soğuk uygulamasıyla ağrıların geçici olarak azalması
Yukarıda sıraladıklarımız, romatizmanın genel ve yaygın görülen belirtileridir. Ortaya çıkış nedenine ve kişinin yaşam koşullarına göre bu belirtilerden bazıları ön planda olabilir. Ya da bazı belirtiler hiç hissedilmeyebilir.
Romatizmal Hastalıklar Nasıl Teşhis Edilir?
Romatizmal hastalıkların teşhisinde öncelik; uzman bir doktorun değerlendirmesidir. Hastanın şikâyetlerine göre farklı tetkiklerden yardım alınabilir. Sistemik kas ve iskelet sisteminin muayenesi, eklemlerin açıklığı, kas gücü, duruş ve yürüme analizi yapılarak, romatizmal hastalıkların teşhisi konulabilir. Gerekli durumlarda ek tetkiklerden de yardım alınabilir.
Romatizmal Hastalıklar Nasıl Tedavi Edilir?
Romatizmal hastalıkların tedavisinde temel amaç; semptomların hafifletilmesidir. Düzenli egzersiz, ortez ve yardımcı ortopedik cihazlar sayesinde hastanın şikâyetleri ciddi ölçüde azaltılabilir. Ancak bu noktada en çok dikkat edilmesi gerekenlerden biri egzersizdir. Her egzersiz, romatizmanın neden olduğu şikâyetleri azaltmada yeterli değildir. Doğru tekniklerle, doğru sıklıkta egzersizin yapılması gerekir. Bunun için de hastaya çoğu zaman fizik tedavi tavsiye edilir. Romatizmal rehabilitasyon; fizik tedavinin sadece romatizmal hastalıklara özel olan dalıdır. Bu nedenle romatizma hastalarının tedaviden en verimli sonuçlarını almasını sağlamaktadır.
Romatolojik Rehabilitasyon ile;
- Hareket kısıtlılığı engellenebilir.
- Ağrı hissinin şiddeti azaltılabilir ya da sıklığı azaltılabilir.
- Eklem ve kas hareketleri desteklenir.
- Romatizma nedeniyle güç kaybeden kasların gücünü kazanması sağlanır.
- Hastanın mevcut sağlık durumu iyileştirilir.
- Ağrıların azalmasına bağlı olarak yaşam kalitesi artar ve kişi günlük sorumluluklarını daha rahat yerine getirebilir.
Konya Romatolojik Rehabilitasyon
Romatolojik rehabilitasyondan en iyi sonuçları alabilmek için hastanın durumunu doğru değerlendirmek önemlidir. Bu süreçte hastalığın seyri hakkında hastanın bilgilendirilmesi de gerekmektedir. Fizik tedavi uzmanı ve hasta arasında sağlanan sağlıklı bilgi iletişimi sayesinde romatizma semptomlarını azaltmak mümkündür. Bu süreçte kişiye özel egzersiz planları da fizik tedavi uzmanları tarafından yapılabilir. Böylece kişinin kas aktifliği daha uzun süre sağlanabilir ve ağrıların sıklığı azaltılabilir.
Konya’da romatolojik rehabilitasyon uygulamaları hakkında daha detaylı bilgi almak için Uzm. Dr. Mehmet Kerem Uzun’un kliniği ile iletişime geçebilir; randevu alabilirsiniz.